Gemeente op de hoogte van plannen stadion AGOVV in Natura2000 gebied (Europaweg)


2007: Al eerder bereikten ons berichten dat dhr Goudkuil opnieuw bezig is te proberen zijn investering aan de Europaweg te verzilveren. Nadat hij eerder bakzeil heeft gehaald met het plan om 11 ha beschermd bosgebied te kappen om er een stadion met een 24/7 family-entertainer centre te bouwen, zijn er opnieuw plannen bij de gemeente ter sprake gebracht om het bosgebied te gaan bebouwen.
Dhr. Goudkuil schijnt te hebben aangeboden om een stadion voor de noodlijdende voetbalclub te financieren op voorwaarde dat de rest van de grond bestemd gaat worden voor bedrijventerrein.
Dit plan lijkt op voorhand gedoemd om te mislukken. De grenzen van Natura2000 liggen vast. Er zijn weliswaar een paar redenen om daar van af te wijken, maar daaraan voldoen AGOVV, noch Goudkuil, in de verste verten niet aan. Er moet een groot maatschappelijk belang gediend worden en er mogen geen alternatieven zijn. Vooral het tweede argument is niet aan de orde. Het niet kunnen financieren van een alternatief is voor Natura2000 geen reden om de grenzen te wijzingen. We zijn benieuwd of deze koe toch een haas gaat vangen. Ondertussen doet AGOVV er verstandig aan om naar alternatieve locaties uit te kijken. Wellicht is het Beekbergerbroek een optie. Die grond is van de gemeente en de gemeente is naarstig op zoek naar een zinvolle bestemming voor dat gebied.

De raad van het college moet aangeven of de haalbaarheid van een een complex met stadion, gaming- en gokcentrum en een transferium op de door AGOVV genoemde locatie in een bosgebied aan de Europaweg moet worden onderzocht.
Dit stuk bos ligt tussen Carglass en de Ordermolenweg (het zgn. terrein achter de Gamma) (zie satellietfoto en plattegrond). Het is eigendom van dhr Goudkuil en beslaat ruim 110.000 m2 van het Veluws Massief.

AGOVV heeft in de Stentor haar plannen gepresenteerd.


De gemeente had eerder al 4 andere locaties aangewezen, deze bleken echter financieel niet haalbaar als de gemeente er geen geld in zou steken. Logisch dat AGOVV en de Apeldoornse Businessclub kiezen voor de goedkoopste en voor hen enige haalbare kavel; een onbebouwd stuk natuurgebied.


Behalve het verdwijnen van die natuur zal de overlast die deze plannen met zich mee brengen zijn weerslag hebben op de gemoedelijke en tolerante sfeer die er nu nog overwegend in onze wijken heerst.
Het publiek wat hierdoor wordt aangetrokken zal in onze wijken overlast gaan geven, ondanks de goede bedoelingen van Vermeend. Bovendien zal ook het geplande transferium nog meer extra traffic opleveren voor de toch al drukke, en in de spits overvolle, Europalaan. Waarom dit bij de plannen betrokken wordt is ons een raadsel. De Koningin Julianatoren en De Apenheul zien het zeker niet als oplossing voor de parkeerproblemen, sterker nog, zij zien de plannen als achterhaald.
Aangezien er nog geen officieel standpunt door de gemeente ingenomen is kunnen we niet officieel bezwaar aantekenen. Echter, voordat het besluit gevallen is hebben we als buurt duidelijk kenbaar gemaakt dat we tegen dit plan zijn. Hierna is het plan alleen nog aan te vechten op juridische gronden en dat willen we voorkomen.
Er zijn op 26 mei 700 brieven met uitleg huis aan huis verspreid, met daaraan vast een kant-en-klaar bezwaarschrift. We merkten dat we met onze actie ook medestanders van verder af bereiken. Ook uit Ugchelen kwamen steeds meer reacties, waar we erg blij mee waren. Uiteindelijk konden we 539 handtekeningen aan de wethouder overhandigen.